Depressie

Iedereen is wel eens somber als reactie op iets wat tegenzit of een verlies. Dit is normaal en komt gedurende het hele leven voor. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Als een sombere stemming te lang duurt en u er steeds meer onder gaat lijden, kan dat uw dagelijkse bezigheden behoorlijk verstoren. We spreken dan van een depressie. U heeft dan nauwelijks of geen interesse meer voor de dingen om u heen en u heeft in weinig dingen meer plezier. Het wordt dan tijd om hulp in te roepen.

Als u depressief bent, kunnen er tevens andere klachten ontstaan. U voelt zich bijvoorbeeld loom en moe of u bent juist rusteloos en snel geïrriteerd. U ziet overal tegenop, u heeft moeite met zich te concentreren en met beslissingen nemen. Misschien voelt u zich schuldig of overbodig. Het eten smaakt u niet of juist wel en u eet extra veel. U slaapt slecht of opeens heel veel. Soms is een depressie ook de oorzaak van klachten als hoofd-, buik of rugpijn. Bij een ernstige depressie kan het lijken dat het leven soms geen zin meer te heeft.

Tijdens een depressie denkt u anders, voelt u zich anders en gedraagt u zich anders dan u gewend bent. Ook uw omgeving merkt dit op. Een depressie is iets wat zeer veel voorkomt.

Een depressie kan ook vanzelf overgaan. Wanneer u met mensen kunt praten en die u proberen te begrijpen, kan dat al veel steun geven. Een regelmaat in uw dagelijks leven, zoals vaste tijden om te eten, op te staan en naar bed te gaan en dagelijks contact met een vertrouwd persoon te hebben, kan u helpen de depressie te verminderen. Ook helpt vaak veel naar buiten gaan en regelmatig te sporten of te bewegen. Probeer dit soort activiteiten vol te houden, ook al is dat soms lastig.

Een behandeling door middel van een aantal ondersteunende gesprekken met een psycholoog werkt goed. Dit is vaak de eerste keus. Wanneer dit onvoldoende helpt is het mogelijk een tijdelijke ondersteuning van medicatie te overwegen. Soms is de combinatie van beide het beste, uiteraard afhankelijk van de ernst van de situatie. Tijdens de behandeling kunnen we dit vaststellen.