Rouw- en verliesverwerking

Het verliezen van iemand die u dierbaar is, is ingrijpend. Of het nu uw partner, één van uw ouders, een kind of een goede vriend of vriendin is. Maar ook het verliezen van werk en gezondheid kan ingrijpend zijn. Het ene soort verlies brengt andere gevoelens met zich mee dan het andere. Hoe vindt u hier uw weg in?

Bij de meeste mensen verloopt dit proces ”normaal”. Het geeft verdriet en het kost tijd. Af en toe wilt u niet meer. Dit is allemaal heel normaal. Maar soms lijkt het erop dat u er steeds dieper in wegzakt. Dit is misschien het moment om hulp in te roepen en wat handvatten krijgen om verder te kunnen.

Rouw en verlies verwerking wordt door William Worden beschreven als een proces waarin vier verschillende taken moeten worden vervuld. Deze taken zijn:

Deze taken lopen door elkaar heen en hebben alle hun eigen tijd nodig om afgerond te worden. Soms heeft iemand hierin wat extra begeleiding nodig om het proces goed door te maken. Ook kunnen problemen op de langere termijn hier mogelijk door vermeden worden.

Wanda Visscher is gecertificeerd professioneel rouwbegeleider door de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR).